Selma - Özgürlük Yürüyüşü ve Benzer Filmler (12 Yıllık Esaret, Uşak, 42, Django, Duyguların Rengi)
Merhaba!!!
Bugün sizlere dün vizyonda izlediğim bir filmden bahsetmek istiyorum. Selma - Özgürlük Yürüyüşü (2014). Selma da kimin nesiymiş, kim bu kadın demeyin =) Selma filmin hikayesinin geçtiği Amerika'daki Alabama eyaletinin bir şehri.
Filmi kısaca özetlemek gerekirse siyahi insanların oy verme haklarını kullanabilmek için verdikleri mücadelenin bir parçası anlatılıyor. Siyahi insanların başında ise tarihin en güçlü liderlerinden biri Martin Luther King, Jr. var. Kendisi Afrikan-Amerikan Sivil Hakları Hareketi'ne liderlik ediyor.
Meşhur "I have a dream - Bir hayalim var" konuşmasının sahibi. Konuşmayı merak ediyorsanız buradan erişebilirsiniz. Aynı konuşmayı video olarak izlemek isterseniz buradan erişebilirsiniz.
Imdb (Internet movies data base) puanı şu an itibariyle 7,7 (19.718 kullanıcı oy vermiş). Eğer tarihin akışına yön veren kişilerin hayatlarını izlemek hoşunuza gidiyorsa bu filmi mutlaka izleyin derim. Şahsen ben bu tür filmleri izlediğimde bir şeyler yapma isteği ve ilhamla doluyorum. Ayrıca gerçekten yaşamış kişilerin hayatına bir göz atma fırsatı yakalayabildiğim için de kendimi şanslı addediyorum.
Ankara'da Cinemaximum'larda gösterime girmediğinden Bilkent veya Kentpark Prestige sinemalarında bu filmi izleyebilirsiniz.
Son zamanlarda Amerika'da siyahi kesime yapılan negatif ayrımcılıklarla ilgili pek çok film çekildi. Bunlardan en popüleri geçen sene 3 Oscar kazanan "12 Years A Slave". 2013 yılı yapımı film, Türkçe'ye "On İki Yıllık Esaret" olarak çevrilmişti. Imdb puanı an itibariyle 8,2 (311.839 kullanıcı oy vermiş). Bu skoruyla da Imdb'de gelmiş geçmiş en iyi 250 film listesinde 177. sırada yer alıyor.
12 Years A Slave filmi de yine gerçek bir öyküye dayanıyor. Özgür bir adam olarak hayatını sürdüren Solomon Northup'ın kaçırılması ve köle olarak satılmasıyla başlayan yeni hayatını izliyoruz bu filmde.
Hem filme oyunculuğunu katarak hem de filmin yapımcılarından biri olarak bu filmde dikkat çeken isimlerden biri de Brad Pitt olmuştu.
Selma filminde de yine baş yapımcılar arasında Pitt'in ismini görüyoruz. Eşi Angelina Jolie ile birlikte üç tane siyahi çocuğu evlatlık edinen biri olarak insan haklarına ve eşitliğine çok önem veren birisi olduğunu baş yapımcılığını üstlendiği bu filmle de görme şansı yakalıyoruz.
dailymail.co.uk internet sitesinden alıntıdır. |
Bir benzer film yine 2013 yapımı "Lee Daniel's The Butler - Uşak". Filmde, Cecil Gaines isimli siyahi bir uşağın sekiz Amerikan Başkanına Beyaz Saray'da hizmet ettiği süre boyunca sivil haklar hareketi, Vietnam Savaşı vb. büyük olayların bu adamın ve ailesinin hayatlarına olan etkilerini izliyoruz.
Filmin IMDB puanı an itibariyle 7,1 (71.106 kullanıcı oy vermiş). Filmin başrollerinde Forest Whittaker ve Oprah Winfrey gibi isimleri görüyoruz. Oprah Winfrey'e Selma filminde de tekrar rastlıyoruz
Gelelim bir başka filme. Yine 2013 yapımı bir film olan 42. Gerçek bir hikayeye dayanıyor. Başarılı ve siyahi beyzbolcu Jackie Robinson'ın hayatını anlatan filmde, Robinson'ın 1945'te Brooklyn Dodgers takımıyla anlaşmasını ve ortadaki "renk" bariyerlerine rağmen kariyerindeki ilerlemeyi anlatıyor.
Filmle ilgili küçük bir ipucu vereceğim, okumak istemeyenler alttaki paragfarı okumasın lütfen.
Beyzbol fanatikleri bilirler, beyzbolda 42 numaralı forma hiçbir oyuncuya verilmez. Yani 42 numara kullanılmaz. Bunun sebebini işte bu filmin sonunda görecekseniz :)
Filmin IMDB puanı an itiabriyle 7,5 (57.249 kullanıcı oy vermiş). Bir başka yazımda ise bu tür başarı hikayelerinin olduğu filmlerden bahsetmeyi düşünüyorum. Ama yazımı yazmadan bize birkaç film önerir misin diyenleriniz için işte iki adet öneri: The Blind Side ve Moneyball, Diğer filmler de artık yeni yazıma kalsın ;)
Gelelim şimdiden kült olmuş 2012 yapımı bir Quentin Tarantino filmine: "Django Unchained." Imdb gelmiş geçmiş en iyi 250 film listesinde 56.sırada. Şu an itibariyle Imdb puanı 8,5 (727.687 kullanıcı oy vermiş). Zaten başroldeki oyuncular muhteşem oyunculuk sergiliyor, Jamie Foxx, Christoph Waltz ve tabiki Leoando DiCaprio. Hepsi rolünün hakkını sonuna kadar veriyor.
İki Oscar kazanan filmde Alman bir hazine avcısı tarafından kurtarılan zenci bir kölenin eşini de zalim Mississippi'li köle tüccarından kurtarmaya çalışmasının hikayesini izliyoruz.
Şimdilik siyahi ayrımcılıkla ilgili olarak izlediğim son filmi de buraya ekleyip yazımı noktalamak istiyorum. Bu filmin adı "The Help - Duyguların Rengi". 2011 yapımı ve 1 Oscar kazandı.
1960'lardaki sivil haklar hereketleri döneminde geçen film, beyaz bir yazarın siyahi hizmetçilerin yanlarında çalıştıkları ailelerle ilgili yaşadıkları zorlukları ve yaşananları onların bakış açılarından anlatan bir kitap yazmaya çalışmasının hikayesini anlatıyor.
Imdb puanı an itibariyle 8,1 (265.277 kullanıcı oy vermiş) olan film Imdb gelmiş geçmiş en iyi 250 film listesinin de 242. sırasında yer alıyor.
Sonuç olarak yukarıdaki filmlerin hepsini bizzat kendim izledim ve inanın vakit kaybı olarak düşüneceğiniz hiçbir filmi buraya yazmadım. Tabi ki zevkler ve renkler!!! (yazıya çok uygun oldu) tartışılamaz ama bence iyi vakit geçireceğiniz ve sizlere her anlamda bir şeyler katacak filmler önermeyi amaçlayarak bu yazıyı kaleme aldığımı bilmenizi isterim.
Hepinize iyi seyirler!!!